
Restauratorzy dokładają wszelkich starań, aby swoim klientom zapewnić prawdziwe rozkosze podniebienia. Czasami, pomimo spływających lawinowo pochwał, ruch w lokalu wcale się nie zwiększa. Część szefów kuchni zdaje się zapominać, że pyszne jedzenie to zasadnicza, lecz nie jedyna część doświadczenia, jakim jest wyjście do restauracji. Ogromny wpływ na powodzenie gastronomicznego przedsięwzięcia mają też wystrój, klimat czy umiejętne pobudzanie zmysłów.
Przykłady? Wystawienie „na widok publiczny” składników i odsłonięcie kuchni, przyrządzanie zamówionych dań na oczach oczekujących gości, daje poczucie, że za chwilę na talerzu wyląduje coś wyjątkowego. Nie ma mowy o odgrzewaniu czegokolwiek, taka aranżacja dobitnie pokazuje, wszystko przygotowywane jest na świeżo. Klienci muszą mieć widoczny powód, aby uwierzyć że zamówione specjały faktycznie powstają z pełnowartościowych produktów. Wózek bufetowy z gotowymi potrawami albo czekającymi na przyrządzenie składnikami znakomicie sprawdzi się w roli wabika. Może też zachęcić do złożenia dodatkowego zamówienia – karta menu swoją drogą, ale widok soczystego jedzenia potrafi nakłonić do „dokładki”. Branżowi eksperci z firmy Resto Quality zwracają uwagę, że tego rodzaju ekspozycyjne elementy muszą być wykonane ze starannie dobranych materiałów. Połączenie komór ze stali nierdzewnej oraz drewnianego korpusu wywołuje nader korzystne wrażenie.
Kolejnym elementem, który odgrywa istotną rolę w „karmieniu” klientów restauracji wrażeniami wizualnymi, jest właściwe oświetlenie. Dzięki niemu znacznie łatwiej wyeksponować najważniejsze atuty przyrządzanych dań, pokazać że produkty spożywcze są wolne od jakichkolwiek niedoskonałości. Światło musi padać pod odpowiednim kątem względem komór bufetu, ważne są także jego intensywność oraz barwa. Ich dopasowanie nie należy do prostych zadań, ale z pomocą fachowców da się całkiem szybko znaleźć taki model wózka ekspozycyjnego, który idealnie wpisze się w charakter i profil działalności danego lokalu. W kontekście prezencji dań nie wolno zapominać o... umiejętnym ułożeniu potrawy na talerzu oraz warunkach przy oraz wokół stolików. Prawdziwa uczta dla oczu sprawia, że fantastyczne specjały smakują jeszcze lepiej.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie