Reklama

Najwyższa pora na konfitury!

10/09/2018 16:54

Czas letnich owoców na Zieleniaku dobiega powoli końca, a więc jest to czas na robienie konfitur na zimę, aby cieszyć się smakiem lata przez cały rok! Borówka amerykańska, którą na Zieleniaku znajdziemy jeszcze w przystępnych cenach, doskonale nadaje się do robienia dżemów i konfitur. W połączeniu z gruszką oraz jabłkiem daje bardzo ciekawe, kwaśne a zarazem słodkawe połączenie. 

Aby przygotować konfiturę, wystarczy zalać 3 kg borówek wrzątkiem i chwilę poczekać. Następnie wodę odcedzić, potem wsypać 2 kg cukru i dusić (bez wody) borówki przez ok. 15 min. Na koniec dodajemy po 1 kg pokrojonych, obranych i wypestkowanych gruszek i jabłek i gotujemy nie dłużej niż 20 min, aż owoce staną się szkliste. Tak przygotowaną konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i po wystygnięciu zamykamy. Jeżeli chcemy mieć konfiturę o twardszej konsystencji wystarczy dodać do ugotowanych owoców żelatynę w proszku i przygotować ją według opisu na opakowaniu.

Po owoce do konfitur zapraszamy na Zieleniak!

Artykuł sponsorowany

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iMokotow.pl




Reklama
Wróć do