Reklama

Podgrzybek brunatny

01/08/2017 14:03

Znany pod potoczną nazwą podgrzybek ale możemy spotkać się też z nazwami: borowik brunatny, czarny łepek, podgrzybnik, siniak, półgrzybek, zajęczak, zajączek, borowik brunatny, czarnulka lub sośniak. Jest bardzo smacznym i cenionym przez smakoszy grzybem. Ale uwaga! Można go spożywać tylko po dokładnym ugotowaniu ponieważ jako surowy może być trujący a na pewno spowoduje poważne dolegliwości pokarmowe.

Sezon na podgrzybki trwa od połowy lipca do końca października. Oczywiście największym powodzeniem cieszą się duże okazy podgrzybka, którego średnica kapelusza może przekraczać nawet piętnaście centymetrów. Podgrzybek może też osiągnąć kilkanaście centymetrów wzrostu. Małe okazy też się cieszą popularnością wśród koneserów ponieważ przybierają często dziwaczne kształty i mają pękaty trzon.

Doskonale nadają się do marynowania. Większe okazy suszymy lub przygotowujemy w kuchni na wiele sposobów. Podgrzybki najczęściej dusimy. Ale bardzo smaczna jest też zupa grzybowa lub żur. Większość sprzedawców na Zieleniaku oferuje podgrzybki przekrojone na pół. Mamy wtedy stuprocentową pewność, że kupowane grzyby nie są robaczywe..

Artykuł sponsorowany

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iMokotow.pl




Reklama
Wróć do