
Taka jest prawda: najlepszą kawę na Mokotowie można wypić w kafejce Czarna Fala, która ulokowana jest w Forcie Mokotów.
Za tą kafejka i jej aromatyczną znakomitą kawą w każdym możliwym wydaniu stoją – jak pisze „Gazeta Stołeczna” – nestorzy warszawskiej kawowej „trzeciej fali”. „To dobre miejsce – czytamy – na szybkie poranne espresso lub spotkanie robocze w gronie kilku osób, przy dużym stole. We wnętrzu zapach palonej kawy przeplata się z aromatami pieczonych na miejscu ciast (szczególnie polecamy firmowe brownie). Na tych, którym mała czarna o poranku nie wystarczy, czekają też szakszuka (18 zł), sycące foccacie (16 zł) i wytrawne quiche. Ceny kaw: espresso doppio – 5 zł, cappuccino – 9 zł”. Na dodatek – pogryzając to i owo – można podejrzeć też proces palenia kawy…
A teraz słownik polsko-kulinarny tego miejsca…
Szakszuka: danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni.
Foccacia: potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Quiche: rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine.
Fot. Facebook
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie