Reklama

Czarna Fala da ci popalić… kawę na terenie Fortu Mokotów przy ul. Racławickiej 99

Taka jest prawda: najlepszą kawę na Mokotowie można wypić w kafejce Czarna Fala, która ulokowana jest w Forcie Mokotów.

Za tą kafejka i jej aromatyczną znakomitą kawą w każdym możliwym wydaniu stoją – jak pisze „Gazeta Stołeczna” – nestorzy warszawskiej kawowej „trzeciej fali”. „To dobre miejsce – czytamy – na szybkie poranne espresso lub spotkanie robocze w gronie kilku osób, przy dużym stole. We wnętrzu zapach palonej kawy przeplata się z aromatami pieczonych na miejscu ciast (szczególnie polecamy firmowe brownie). Na tych, którym mała czarna o poranku nie wystarczy, czekają też szakszuka (18 zł), sycące foccacie (16 zł) i wytrawne quiche. Ceny kaw: espresso doppio – 5 zł, cappuccino – 9 zł”. Na dodatek – pogryzając to i owo – można podejrzeć też proces palenia kawy…

A teraz słownik polsko-kulinarny tego miejsca…

Szakszuka: danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni.

Foccacia: potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.

Quiche: rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine.

Fot. Facebook

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iMokotow.pl




Reklama
Wróć do