
Jest Rosjanką, nazywa się Maria Kabur, pochodzi z Petersburga, ale od trzech lat mieszka w Warszawie, obecnie na Mokotowie, niedaleko Morskiego Oka. W tej okolicy też spędza sporo wolnego czasu. Jak się zwierzyła „Gazecie Stołecznej”, w swojej okolicy szuka knajpek, gdzie można zjeść dobre śniadanie, a potem obiad.
„Pyszna jajecznicę można dostać – jak mówi – w „Kubek w Kubek Cafe” (ul. Grażyny 16). Cięzko o miejsce, ale poczekać warto. Maja tez ogródek, więc łatwiej załapać się na koktajl kawowy z prażonymi płatkami owsianymi i tartę z truskawkami. Na obiead chodzę do „Mezze” (ul. Różana 1). Jak akurat nie mam ochoty na kolejny hummus, biorę szakszukę, bakłażana w pomidorach albo zupe cukiniowo-kokosową”.
Dla wszystkich ciekawych co to jest owa szakszuka, podajemy składniki i przepis, żebyście Państwo wiedzieli czym zajada się sympatyczna Rosjanka.
Więc… Do szakszuki trzeba mieć: 2 pomidory, 1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine, połowę ząbka czosnku, 2 jajka, przyprawy w postaci soli, świeżo zmielonego pieprzu, szczypty suszonego oregano i chili.
Jak przygotować? Oto przepis:
1. Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
2. Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.
3. Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty.
4. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.
Podawać ze świeżą bazylią lub kolendrą oraz chrupiącą bagietką.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie