
28-29 czerwca 2014 w Nowym Teatrze Krzysztofa Warlikowskiego odbędzie się cykl wydarzeń i debat o nazwie "Polityka Kuchenna", który ma badać wpływ strategii artystycznych i teatralnych na politykę i etykę związaną z produkcją i konsumpcją żywności.
Nowy Teatr Krzysztofa Warlikowskiego zaprasza w ostatni weekend czerwca na cykliczny projekt łączących sztukę, performans i debatę, służący badaniu zagadnień związanych z gastronomią i polityką przy pomocy strategii artystycznych i teatralnych. Inspiracją "Polityki Kuchennej" są rytuały kulinarne i praktyki artystyczne, w których artyści traktują jedzenie i obyczaje kuchenne jako materiał, w szczególności takie, które przekraczają granice między sztuką, a życiem codziennym. Wystarczy przypomnieć "Manifesto of Futurist Cooking" Marinettiego, działalność restauracji "Food" Gordona Matta Clarka, praktykę kulinarną Josepha Beuysa i performansy Rirkrita Tiravaniji z nurtu estetyki relacyjnej. Sztuka staje się przestrzenią debaty i namysłu nad globalną polityką, etyką związaną z produkcją żywności, dystrybucją i konsumpcją. Chcemy zbadać, jak strategie artystyczne mogą przyczynić się do pogłębienia refleksji na temat kwestii związanych z historycznym i politycznym wymiarem jedzenia, ekonomią, rolnictwem, prawami człowieka i środowiskiem naturalnym.
Zakładamy, że wspólne uczestnictwo w tego rodzaju wydarzeniu będzie służyć rozszerzeniu artystycznego i społecznego zaangażowania i pogłębieniu politycznej świadomości. Powstanie przestrzeń refleksji na temat związków sztuki, polityki i życia codziennego, przestrzeni wspólnej, nowych form politycznego zaangażowania i wielokulturowej różnorodności.
Wydarzenia stanowią platformę porozumienia dla ludzi wywodzących się z różnych środowisk, wyznających odmienne wartości i reprezentujących odmienne style życia.
Przestrzeń kuchni służy komunikacji i porozumieniu, ułatwia rozwiązywanie konfliktów. Wspólne przygotowywanie posiłku i biesiadowanie przy stole sprzyja otwartości, nawiązywaniu dialogu i poznawaniu siebie nawzajem.
W programie:
Karolina Brzuzan (Polska) „Ogród Głodowy"
otwarcie ogrodu w sobotę o godz. 14.00 / ogród będzie czynny codziennie do końca sierpnia
Indre Klimaite (Litwa) „O ciągłej i systematycznej poprawie odżywiania" – wystawa i akcja kulinarna. Projekt inspirowany badaniami dotyczącymi polityki żywieniowej w ZSRR.
sobota / niedziela od godz. 14.00
Mikołaj Grospierre (Polska/Francja) „Bary mleczne” – cykl fotografii przedstawiający polskie bary mleczne
sobota / niedziela od godz. 14.00
Dagna Jakubowska (Polska) „Kongres Kulinarny" – performans kulinarny z udziałem Natalii Galytskiej, Lesi Kostiny i Jurija Tkaczuka, Ukraińców pracujących i mieszkających w Warszawie.
sobota / niedziela od godziny 14.00
Konrad Pustoła (Polska) „Ein Harod”, „Degania” - wystawa fotografii (w ramach festiwalu Synchronizacja).
sobota / niedziela od godz. 14.00
Ryan Bromley (Kanada) – wykład poddający krytyce wydarzenia historyczne, politykę i towarzyszące im rytuały kulinarne. Punktem wyjścia rozważań i inspiracją jest konferencja jałtańska z 1945 roku.
sobota godz. 16.00
Akcja kulinarna Karoliny Brzuzan „Głód jest najlepszym kucharzem”
sobota godz. 18.00
Center for Political Beauty (Niemcy) film „Schuld" („Dług/ Wina") – projekcja oraz spotkanie z twórcami, prezentacja innych projektów i działań Center for Political Beauty
sobota godz. 18.30
Kolektyw Bouillon Group (Gruzja) „Supra" – performans inspirowany tradycyjną gruzińską ucztą.
sobota godz. 20.30
wstęp 15zł
Kamil Antosiewicz set dj’ski - tematem przewodnim jest jedzenie, picie, produkty spożywcze oraz proces produkcji żywności
sobota od godz. 20.30
Wstęp wolny na wszystkie wydarzenia z wyjątkiem „Supry"
Na „Suprę" wstęp 15 zł
Nowy Teatr, Madalińskiego 10/16
Więcej szczegółów dotyczących poszczególnych projektów można znaleźć na stronie: http://www.nowyteatr.org/pl/event/polityka%20kuchenna
Źródło: www.nowyteatr.org/pl
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie