
Ich prawdziwa nazwa to borowiki, natomiast określenie „prawdziwki” to krakowski regionalizm, który przyjął się w całej Polsce. Są jednymi z najbardziej pożądanych grzybów w polskiej kuchni. Istnieje bardzo dużo odmian prawdziwków. Poza walorami smakowymi są również źródłem witaminy A, B1 i B2.
Borowiki dzielą się na dwie grupy: jadalne i trujące. Do borowików jadalnych zaliczamy: borowik szlachetny, ceglastopory, królewski, usiatkowany, ciemnobrązowy, przyczepkowy (żółtobrązowy), brzozowy, ponury i sosnowy. Z kolei do borowików trujących należą: borowik szatański, korzeniasty, purpurowy.
Najbardziej pożądanym rodzajem borowików jest borowik szlachetny. Najczęściej występuje w lasach iglastych i mieszanych. Największy wysyp borowików przypada na wrzesień i październik.
Wygląd borowików zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodym czy ze starszym grzybem. U młodych grzybów kapelusz jest niemalże biały, u starszych ciemno – brązowy. Młodsze mają bardziej zwarty, twardy i jędrny miąższ. Z kolei na wygląd trzonu wpływa miejsce, w którym grzyb rośnie. Prawdziwki wyrastające z mchu mają krótsze i bardziej baryłkowate trzony, a te rosnące w trawie mają dłuższe i chudsze trzony.
Istotną kwestią jest to, że borowik szlachetny nie posada trujących sobowtórów. Można jednak pomylić go z goryczakiem żółciowym, potocznie nazywanym szatanem. Nie jest to grzyb trujący, ale niejadalny. Nawet niewielki jego kawałek dodany do potrawy psuje jej smak.
Artykuł powstał w oparciu o wiedzę specjalistów ze stoiska nr 124 Zapraszamy na zakupy!
Artykuł sponsorowany
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie