
Prawie wszystkim dzieciom, które słabo się rozwijają, lekarze przepisują olej rybny. I to nie przypadek, ponieważ ta substancja zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, bez których prawidłowy metabolizm w organizmie jest niemożliwy.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zostały odkryte w wyniku badań naukowców, którzy są zainteresowani doskonałym zdrowiem. W wyniku badań składu krwi przedstawicieli północnych ludów znaleziono dwa naturalne kwasy tłuszczowe, zwane kwasem eikozapentaenowym (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które tworzą substancję Omega-3.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne w organizmie, ale jednocześnie ich nie wytwarzają. Jedynym źródłem dochodu jest żywność.
Jakie produkty zawierają omega-3
Przede wszystkim jest to ryba morska. Większość omega-3 zawiera tłuste i odważne ryby (makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk itp.). Największą zaletą świeżych ryb są kwasy tłuszczowe w puszkach ryb w oleju. Jeśli jeść dania rybne 2-3 razy w tygodniu, znacznie zmniejszy to ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w szczególności występowania zawałów serca i udarów.
Z roślin o najwyższej zawartości omega-3, siemienia lnianego i sezamu. Dlatego zaleca się napełnianie sałatek warzywnych olejem lnianym i sezamowym. Możesz użyć i sproszkować z nasion lnu, to jest dobre, ponieważ zawiera również błonnik. Dużo Omega-3 w orzechach włoskich. W ziarnach fasoli, kalafiora, szpinaku, brokułach i melonie znajduje się Omega-3 (aczkolwiek w mniejszych ilościach).
Alternatywnie, olej rybny, który zawiera duże ilości kwasów omega-3, może być stosowany w żywności. Olej z ryb stosuje się w kapsułkach, w postaci płynnej lub jako część dodatków do żywności. W celu zapobiegania chorobom zaleca się stosowanie oleju rybnego na trzymiesięczne kursy rocznie. Starszych ludzi zachęca się do codziennego spożywania oleju rybnego w postaci kapsułek.
Optymalne dzienne spożycie Omega-3: dla kobiet - 1,7 grama; dla mężczyzn - 2 gramy Dokładnie ta ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu. Jeśli przetłumaczysz na jedzenie, to (opcjonalnie): 1 łyżka. Łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 5-10 sztuk nieprażonych orzechów, 70 gramów łososia, 90 gramów konserwowanych sardynek, 120 gramów tuńczyka w puszce. Należy również pamiętać, że tłuszcze omega-3 pochodzenia roślinnego są lepiej trawione.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie