Reklama

Oto kanie, które na działce przy ul. Sobieskiego przyniosły naszemu czytelnikowi smaczny obiad

To są kanie, które nasz czytelnik Paweł Małoborski znalazł na swej działce przy ul. Sobieskiego i zrobił z nich wyśmienity obiad.

„Nie chciałem wierzyć – pisze nasz Czytelnik. – Przez chwilę myślałem, że to jakieś wielkie muchomory. Jednak nie. Moja babcia, która jest wyrocznią rodzinną w sprawie grzybów, orzekła jednoznacznie: bierz na patelnię. No i wziąłem. Ale potem dorzuciłem makaronu, zrobiłem odpowiedni sos i… fajnie wyszło.”

A my – pokazując kanie z działek przy Sobieskiego – proponujemy: spójrzcie wokół i skorzystajcie z przepisu naszego korespondenta:

Składniki

300 g makaronu penne
2 duże kanie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
300-350 ml wrzącej wody
sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy i odcedzamy. Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).

Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Fot. Paweł Małoborski

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iMokotow.pl




Reklama
Wróć do